In het tweede deel van dit master AE-project (Architectural Engineering) heb ik een fitness-centrum aan de Paardenmarkt in Antwerpen ontworpen. Hoewel de Paardenmarkt een ‘historische’ straat is met oudere gebouwen heeft mijn fitnesscentrum een modern uiterlijk en straalt beweging uit, als een verwijzing naar zijn functie.


Nieuwe moderne gebouwen in een historische setting komen veel voor in Antwerpen. Antwerpen is vrij progressief wat betreft moderne architectuur en daar sluit ik, met mijn ontwerp, graag bij aan.


Het gebouw bestaat uit drie verschillende schillen die zowel als muur, als vloer en als plafond dienen. De schillen zijn parallel aan de Paardenmarkt gelegd, waardoor er een duidelijk verschil tussen voor- en zijgevels ontstaat. De open en opvallende voorgevel ligt aan de drukke grotere weg, terwijl de meer gesloten gevel aan de rustigere, kleine weg ligt.


De schillen hebben afgeronde hoeken, wat het dynamische karakter versterkt. Door het ‘naar binnen vloeien’ van de schil ontstaat er een spel tussen binnen en buiten. Dit komt ook terug in de materialisatie; ‘binnen’ is volledig bekleed met hout, ‘buiten’ volledig met staal.


De ruimtelijke beleving in het gebouw is spectaculair. Geen ruimte is gelijk en overal zijn speciale zichtrelaties. Hierdoor kan men zelf kiezen of ze op een goed zichtbaar punt willen sporten en zich zelf willen ‘showen’ aan de rest van de sporters. Ook kan gekozen worden voor een meer beschutte plek om niet op te vallen en volledige concentratie op het sporten mogelijk te maken.

Fitnesscentrum Antwerpen  - master 1 project