Voor dit master AUC-project (Architecture & Urban Cultures) heb ik in samenwerking met Jacqueline Peters en Dominique Geelen een metropolitaan gebouw ontworpen op het Rokin in Amsterdam.


Ons doel was om een eigentijdse ontwerp te maken dat voortkomt uit zijn (historische) omgeving en tegelijkertijd deze omgeving verbetert.


Die verbetering is bijvoorbeeld nodig op het Rokin. Door het dempen van de gracht is het Rokin een te brede straat, met slechte verhoudingen. Door ons gebouw over de bestaande rooilijn te trekken wordt het Rokin verdeeld in drie verschillende ruimtes, alle drie met zijn eigen sfeer en zijn eigen bijhorende proporties en verhoudingen.


We zijn daarna begonnen met de drie belangrijkste plaatsen van het gebouw te ontwerpen aan de hand van de wenselijke vormen en sfeer voor die plekken. Ook is het nieuwe metro station op de Rokin betrokken bij één van deze plekken. De delen zijn vervolgens met elkaar verbonden en de multifunctionele indeling is logisch ingepast.


Vanwege de grote maat van het gebouw waren drie atria noodzakelijk, elk met een eigen karakter. De atria verbinden de verdiepingen en functies met elkaar en zijn van groot belang voor de ruimtelijke beleving en lichtinval.


Uiteindelijk hebben we een modern en complex gebouw ontworpen, dat niet lijkt op zijn omgeving, maar wel hierop geïnspireerd is en deze omgeving verbetert. Een nieuw markant gebouw, dat zijn eigen tijd uitstraalt, is daarmee toegevoegd aan de lijn Damrak - Rokin.

Metropolitaan Amsterdam - master 2 project