i.s.m. Ellen Vossebeld, Architect en Henk Boenink, energietechnoloog.


Wonen 2020 is een prijsvraag van de Gemeente Borne, met de opdracht om een duurzame woning te ontwerpen voor het jaar 2020. We hebben een woning ontworpen waarin duurzaamheid bepalend was voor de  architectonische verschijningsvorm. Zo worden duurzaamheid en esthetiek gecombineerd en kunnen deze factoren elkaar zelfs versterken.


De woning wordt gevormd door een ‘zwarte schil’ die gevel en dak is. Het grote dak, gericht op het zuiden, bestaat volledig uit 112 zonnepanelen.


De zonnepanelen, gecombineerd met de warmtebron en de duurzame materialen met kleine ecologische voetafdruk, zorgen voor een energieneutrale woning. Binnen een termijn van 25 jaar wordt alle energie opgewekt, die benodigd is geweest voor zowel het comfortabel leven in de woning, als de energie benodigd voor het produceren van alle bouwmaterialen van de woning en de zonnepanelen zelf.


Wilt u meer lezen over de duurzame technologiën en de architectuur van de woning, download dan onderstaand het boekje van de inzending van de prijsvraag.


(wonen2020 download .pdf)

Wonen 2020; leven op kleine voetafdruk - prijsvraag